RUSZTIKUS FADOBOZ
 • 1 óra
 • közepes

Rusztikus fadoboz

Anyagok

 • Alumínium gyapot csiszoló
 • Festék és viasz
 • Festőhenger és vödör
 • Sarokvágó
 • Kézifűrész
 • Háromszög vonalzó
 • Fa
 • Csiszolóblokk
 • Egykezes pillanatszorító

Lépésről lépésre

Lépés 1

Mérje meg és jelölje meg azokat a léceket, amelyek a doboz alját fogják alkotni. Elsőként jelölje be az alj fa léceinek méreteit: 5 db 41,5 cm hosszú hosszanti munkadarab és 2 db 31 cm hosszú keresztirányú munkadarab (ezek a hosszanti részek egyesítésére fognak szolgálni).

Lépés 2

A fűrésszel vágja méretre a részeket. Két rögzítőbilinccsel erősítse a fűrészvezetőt és a lécet a munkapadra. A szabad kezével tartsa a lécet, hogy a lehető legkevésbé mozogjon, és szép lassan fűrészeljen.

Lépés 3

Ragassza össze a doboz alját alkotó fa darabokat a Montack Erős Tapadás Azonnal szerelőragasztóval. A doboz aljának kialakításához fektesse le a két keresztirányú lécet és a szerelőragasztóval ragassza rájuk a hosszanti léceket, oly módon, hogy egymástól azonos távolságra legyenek. Hagyja 1 órán át száradni.

Lépés 4

Mérje meg és jelölje meg azokat a léceket, amelyek a keresztirányú oldalakat fogják alkotni. A doboz aljának kialakítása után készítse el a rövidebb oldalakat. A lécek közötti kötés más, függőlegesen elhelyezett lécek fogják biztosítani. Vágás előtt adja hozzá a léc vastagságának a kétszeresét. Ez a mi esetünkben 2 cm-t jelent (a léc vastagsága 1 cm).

Lépés 5

Vágja méretre a munkadarabokat. A kézifűrésszel vágja méretre a doboz rövidebb oldalait alkotó léceket.

Lépés 6

A függőleges összekötő lécet a Montack Erős Tapadás Azonnal ragasztóval ragassza a vízszintes lécekhez. Ragassza a vízszintes léceket a függőleges összekötő lécekre. A munkadarabok egyenesen és derékszögben való elhelyezése érdekében használjon háromszög vonalzót. Használjon ragasztószalagot, hogy a lécek száradás közben ne tudjanak elmozdulni. Hagyja egy órán át száradni.

Lépés 7

A Montack Erős Tapadás Azonnal ragasztóval ragassza a rövid oldalakat a doboz aljához. Használjon ragasztószalagot, hogy a lécek száradás közben ne tudjanak elmozdulni. Hagyja 1 órán át száradni.

Lépés 8

Jelölje ki a hosszabb oldal léceinek méreteit. Mivel a doboz már félig kész, a doboz alja és a két keresztirányú (rövidebb) oldal segíthet a hosszanti (hosszabb) lécek méretének meghatározásában. Ezt úgy is meghatározhatja, hogy kétszer hozzáadja a lécek vastagságát.

Lépés 9

Vágja méretre a munkadarabokat. A fafűrésszel vágja méretre a doboz hosszanti oldalához szükséges léceket.

Lépés 10

Ragassza a hosszanti léceket a dobozhoz. A leghosszabb léceket utoljára, a keresztirányú oldalakhoz kell ragasztani. A szerelőragasztóval lécenként ragassza be ezeket, és használjon ragasztószalagot, hogy ne tudjanak elmozdulni. Hagyja 24 órán át száradni.

Lépés 11

Ragassza a hosszanti léceket a dobozhoz. A leghosszabb léceket utoljára, a keresztirányú oldalakhoz kell ragasztani. A szerelőragasztóval lécenként ragassza be ezeket, és használjon ragasztószalagot, hogy ne tudjanak elmozdulni. Hagyja 24 órán át száradni

Lépés 12

Fesse be a dobozt. A koptatott hatás érdekében először használjon lazúrt. Az átlátszatlan felület érdekében két rétegben vigye fel (a két réteg között hagyja megszáradni). Miután megszáradt, kréta hatású festékkel egy rétegben kenje le. Száradás után üveggyapottal vagy finom szemcséjű csiszolópapírral távolítsa el a festéket.

Lépés 13

Viasszal védje a fát. A rusztikus doboz már készen is van!